layout layout

Tandvleesontsteking

Van nature leven er in uw mond talrijke bacterien. Ze zitten in een wit laagje op tanden en kiezen : dit heet tandplaque. Tandplaque wordt vaak niet goed weggepoetst. Door verkalking kan de tandplak dan hard worden en in tandsteen veranderen. Tandplaque leidt vaak tot een lichte vorm van tandvleesontsteking ‘gingivitis’. Het tandvlees kan dan slapper worden, makkelijker gaan bloeden, een rode kleur krijgen en opgezwollen raken.

Als de ontsteking erger wordt, groeien de bacterien langs de tand naar binnen. De ruimte tussen tand en tandvlees, de pocket, wordt steeds dieper. Vaak krijgt men last van een vieze smaak of een slechte adem. Uiteindelijk kan de laag tandplaque en tandsteen zelfs het kaakbot aantasten. Dit kan tot het uitvallen van de tand of kies leiden.

Als de tandplaque niet diep zit kunt u het zelf verwijderen met tandenborstel, flosdraad, tandenstokers en ragertjes. Tandsteen of dieper gelegen tandplak moet door de tandarts worden verwijderd. Na de behandeling moet het tandvlees rustig genezen, en moet er voortaan goed op de mondhygiene gelet worden.